ADD en ADHD relatietherapie

De kwaliteit van je relatie bepaalt de kwaliteit van je leven. (Esther Perel)

Herkenbaar?

De niet-ADHD partner/ de georganiseerde partner:

  • Ik heb steeds meer verantwoordelijkheden overgenomen.
  • Mijn partner is fantastisch in sociale situaties. Maar thuis…
  • Ik leef met een klein kind.
  • Ik voel vaak dat ik niet belangrijk genoeg ben.
  • Kritiek is niet mogelijk.
  • Iets lijkt alleen aan te komen als ik mijn stem verhef.
  • Het gaat vaak over de toon waarop ik iets zeg.
  • Onze relatie is uit balans. Ik heb teveel op mijn vork.
  • Mijn partner lijkt niet te luisteren naar wat ik nodig heb.
  • Mijn partner belooft veel, maar doet het vaak niet.

De ADHD-partner:

  • Ik kan niets goed doen.
  • Het gaat alleen nog maar over wat ik allemaal moet doen.
  • Mijn partner schreeuwt vaak tegen me.
  • Het lijkt wel of mijn partner de baas is.
  • Alles moet op de manier van mijn partner.
  • Ik voel me niet nodig voor mijn partner.
  • Ik heb het gevoel dat ik op eieren loop.
  • Ieder dingetje kan escaleren.
  • Mijn ideeën zijn zelden goed.

Als je jezelf herkent in één of meer van deze stellingen, dan kan je veel halen uit ADD en ADHD relatietherapie.

Wanneer ADD / ADHD relatietherapie?

ADHD en ADD hebben een veel grotere impact op je relatie dan je denkt. ADHD heeft veel voordelen. Die voordelen komen vooral in het begin van de relatie goed uit de verf. Als jullie niet goed weten om te gaan met ADHD, kan dat helaas omslaan. 

Vaak gaat degene die meer georganiseerd is, langzaamaan steeds meer verantwoordelijkheden op zich nemen. Daar worden jullie allebei niet gelukkig van.

De ADHD partner wil dan vaak veranderen en belooft ook om het voortaan anders te doen. Als dat niet lukt, is dat niet leuk voor de ADHD partner. Die raakt gefrustreerd om het maar niet lukt om het anders te doen. Het is ook niet leuk voor de georganiseerde partner. Die raakt gefrustreerd omdat beloftes iedere keer niet worden nagekomen. Je raakt dan al snel verstrikt in typische ADHD patronen, waarin de communicatie langs de aanval-verdedigingslinie lijkt te gaan.

Fiets hand in hand | relatietherapiepraktijk amsterdam

Je kunt de negatieve spiralen doorbreken. Sterker nog, relaties met ADHD raken vaak verstrikt in typische patronen. Dat is goed nieuws. Dat betekent dat we er snel en goed iets aan kunnen doen. Dan kunnen jullie elkaar begrijpen en steunen. Dan worden de verschillen tussen jullie weer iets om te waarderen en van te genieten.

Hoe werkt het?

We gaan eerst onderzoeken wat jullie doen en wat het effect daarvan is op de ander. Dat brengt al veel inzicht en begrip bij jullie allebei. Daarna leren jullie hoe je efficiënt communiceert wat je voelt en wat je verwacht. Zodat de ander je hoort en zich daar ook naar gedraagt.

Stap 1. Onderzoek
Jullie gaan inzien wat je aandeel is in de dynamiek van de relatie. Wat is van mij, wat is van de ander, wat is ADHD, en wat gaan we daar aan doen?

Stap 2. Duidelijkheid & begrip
Jullie leren beter communiceren en grenzen stellen. Jullie gaan merken dat je dan steun krijgt in plaats van tegenstand.

Stap 3. Verandering
Dan is het nog een klein stapje naar dat ook in de praktijk brengen. Want wat goed voelt, daar willen we meer van.

De therapeuten

Katelijn van Voorst

Naast mijn werk als relatietherapeut ben ik advocaat. Ik ken als geen ander de situaties waarin twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Ieder met hun eigen waarheid. Waarvan ze vinden dat ze daarmee volledig in hun recht staan. Maar hun gelijk juist proberen te halen bij de ander. Ik zag veel overeenkomsten met relaties en relatieproblemen en besloot me hier verder in te verdiepen. Ik deed coaching opleidingen en trainingen op dit gebied en ontwikkelde me tot relatietherapeut. En wees gerust; in relatietherapie ben ik niemands advocaat en al helemaal geen rechter. Ik heb veel praktijkervaring opgedaan in sessies met cliënten, maar ook in het leven. Ik ben gescheiden van een man met ADHD, maar blijk het achteraf zelf ook te hebben. Ik heb drie kinderen en ben weer hertrouwd met een partner met drie kinderen. Kortom, ik ken als geen ander de uitdagingen die het leven geeft in relaties. Daarin was ik ooit de georganiseerde partner, maar nu de ADHD-partner.
Maar ik ken ook de relativiteit van alles. Ik geloof dat alles continu aan verandering onderhevig is. En dat je dit richting kunt geven, wanneer je praat, luistert, of soms juist niets zegt.

Laurien Wiegerinck

Mijn wens is dat mensen zich gezien en gehoord voelen bij mij. Met een luisterend oor en een open hart help ik koppels om weer dichter bij elkaar te komen en opnieuw verbinding te vinden.

Vanuit een juridische en muzikale achtergrond ben ik door de jaren heen steeds meer opgeschoven naar de menskant. Een collega zei ooit tegen me: ‘Jij bent goed in het oplossen van de menselijke puzzel.’

De basis van mijn werkwijze is altijd Emotionally Focused Therapy (EFT). Uit onderzoek blijkt dat EFT effectiever is dan andere vormen van relatietherapie bij het verbeteren van de relatiekwaliteit (bron: Johnson et al., 1999).

Ik woon met mijn twee dochters op een drijvende woning in Amsterdam en heb een liefdevolle band met mijn familie en vrienden, mijn partner en een goede relatie met de vader van mijn kinderen.

Wil je weten of relatietherapie ook jouw relatie kan verbeteren?